Flammkuchen z salami

Autor:

Joanna Kryla

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 130 ml wody
  • 2 cebule
  • 150 g creme fraiche
  • 50 g salami
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, do mąki dodać szczyptę soli olej i wodę. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić je aby odpoczęło. W tym czasie nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę. (Ja piekłam na kamieniu do pieczenia pizzy więc kamień też od razu wsadziłam do piekarnika aby się nagrzał).





Krok 2

Cebulę obrać pokroić w pół plasterki. Ciasto rozwałkować zawinąć delikatnie brzegi. Na cieście rozsmarować creme fraiche oraz posypać solą i pieprzem. Na to wyłożyć równomiernie cebulę i salami i od razu piec aby ciasto nie rozmokło. Ja piekłam na kamieniu do pizzy, więc zajęło mi to 10 min. Na blasze zajmie to ok. 15- 20 min. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.