Udka w rozmarynie i wiśniach

Pyszne udka zapiekane z wiśniami i rozmarynem. Bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i smaczne. Idealne na spotkanie w gronie najbliższych. Potrawa robi się prawie sama.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 500 g wiśni bez pestek
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%

Przygotowanie

Krok 1

Olej mieszamy z miodem, solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka razem z całą marynatą. Dodajemy wiśnie, rozmaryn i czerwone wino.



Krok 3

Dusimy przez 40 minut w nagrzanym piekarniku.



Krok 4

Sos wiśniowy możemy przełożyć do rondelka, lekko podgrzać i zagęścić śmietanką Łaciatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.