Pyszne udka zapiekane z wiśniami i rozmarynem. Bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i smaczne. Idealne na spotkanie w gronie najbliższych. Potrawa robi się prawie sama.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Olej mieszamy z miodem, solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na 1 godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka razem z całą marynatą. Dodajemy wiśnie, rozmaryn i czerwone wino.
Dusimy przez 40 minut w nagrzanym piekarniku.
Sos wiśniowy możemy przełożyć do rondelka, lekko podgrzać i zagęścić śmietanką Łaciatą.
Dodaj komentarz