3 Bit

Autor:

bietka

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Masa budyniowa

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny

Bita śmietana

  • 500 ml śmietanki łaciatej 30 %
  • 2 śmietan fixy
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 duże opakowania herbatników petit beurre (500 gram),
  • 1 puszka masy kajmakowej (ja użyłam masę kukułka),
  • 80 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Masa budyniowa

Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy obie mąki i żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń i gotujemy cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu.



Bita śmietana

Śmietankę łaciatą 30 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno.




W wyłożonej pergaminem blaszce układamy warstwę herbatników, na to wykładamy masę kajmakową, na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i równo rozprowadzamy. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy bitą śmietanę. Na wierzch ciasta ścieramy czekoladę.



Wskazówki

Ciasto podajemy dobrze schłodzone.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.