Przepyszne, mięciutkie ekalopki cielęce, polane aromatycznym, gęstym, aksamitnym sosem beszamelowym to idealny pomysł na oryginalny, ciekawy obiad, który przełamie standardową rutynę posiłków. Sos beszamelowy idealnie współgra z cielęcym mięsem i nadaje mu charakteru.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Plastry cielęciny delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oliwę z oliwek łączymy z przyprawami i dokładnie nacieramy nią plastry mięsa. Cielęcinę podsmażamy przez 15- 20 minut tak, aby lekko zarumieniła się z każdej strony.
Przygotowujemy sos: zagotowujemy mleko i studzimy je. Na patelni topimy masło, a następnie wsypujemy do niego mąkę. Dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy na małym ogniu, pilnując jednocześnie, aby mąka się nie zarumieniła. Po ok. 5 minutach dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje, a następnie przyprawiamy.
Plastry cielęciny polewamy beszamelem i podajemy z warzywami (np. z zielonymi szparagami i marchewką).
Dodaj komentarz