Francuska zupa cebulowa z grzankami

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 250 ml białego wina
  • 1 l bulionu wołowego
  • 2 łyżki oliwy
  • Bagietka francuska
  • Ząbek czosnku
  • 150 g sera tartego Jantar
  • Świeży tymianek

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać i posiekać na drobne pióra. Przygotować szeroki garnek. Roztopić w nim masło i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez około 30-40 minut aż cała cebula zeszkli się i skarmelizuje, czyli nabierze jasnobrązowego koloru.



Krok 2

Następnie wlać wino. Przemieszać dokładnie z cebulą. Zwiększyć ogień i gotować przez 5 minut. Dolać podgrzany wcześniej bulion i gotować pod przykryciem przez pół godziny. Dodać sól, pieprz i tymianek. W międzyczasie nagrzać piekarnik. Bagietkę pokroić na małe kromki opiec na patelni na złoto. Przygotować masełko czosnkowe i posmarować cienką warstwą.



Krok 3

Zupę rozlać do żaroodpornych naczyń. Na górze ułożyć grzanki i posypać je startym serem. Zapiekać w piekarniku aż do roztopienia sera.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.