Cebulę obrać i posiekać na drobne pióra. Przygotować szeroki garnek. Roztopić w nim masło i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez około 30-40 minut aż cała cebula zeszkli się i skarmelizuje, czyli nabierze jasnobrązowego koloru.
Następnie wlać wino. Przemieszać dokładnie z cebulą. Zwiększyć ogień i gotować przez 5 minut. Dolać podgrzany wcześniej bulion i gotować pod przykryciem przez pół godziny. Dodać sól, pieprz i tymianek. W międzyczasie nagrzać piekarnik. Bagietkę pokroić na małe kromki opiec na patelni na złoto. Przygotować masełko czosnkowe i posmarować cienką warstwą.
Zupę rozlać do żaroodpornych naczyń. Na górze ułożyć grzanki i posypać je startym serem. Zapiekać w piekarniku aż do roztopienia sera.
Dodaj komentarz