Francuski torcik z truskawkami

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 3 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g mąki tortowej
  • 50 g masła Łaciate
  • 4 listki żelatyny
  • 5 żółtek
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 ml mleka UHT Łaciate 3,2 %
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 40 ml syropu truskawkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Spód tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.



Krok 2

W metalowej misce ubij 3 całe jajka wraz z 100g cukru pudru. Miskę umieść w garnku nad gotującą się wodą i kontynuuj ubijanie do momentu, aż ubijana masa zacznie tworzyć wstążki, które opadając na resztę masy pozostaną widoczne przez kilka sekund. Zdejmij miskę znad kąpieli wodnej i dodaj przesianą mąkę. Składniki połącz delikatnie szpatułką, wyłóż do formy i wyrównaj. Piecz przez ok. 10-15 min (do suchego patyczka). Biszkopt wypnij z tortownicy przewróć na kratkę, usuń papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasto przekrój na dwie części.



Krok 3

Żelatynę zalej wodą w garnku i odstaw na 10 min. Po tym czasie odsącz nadmiar wody i rozpuść żelatynę podgrzewając ją. Uważaj, aby nie doprowadzić do jej wrzenia.



Krok 4

W rondlu zagotuj mleko z masłem. W misce zmiksuj żółtka z pozostałym cukrem pudrem oraz skrobią ziemniaczaną. Cały czas miksując wlewaj powoli gorące mleko oraz wodę z kwiatów pomarańczy. Masę przelej do rondla i mieszaj cały czas ją podgrzewając w celu zagęszczenia (przez 2-3 minuty). Zdejmij masę z palnika, odczekaj 5 minut i połącz z rozpuszczoną żelatyną. Ostudź.



Krok 5

Schłodzoną wcześniej śmietankę ubij na sztywno i szybko połącz z ostudzonym kremem.



Krok 6

Przygotuj poncz. W rondlu zagotuj 150 ml wody oraz syrop truskawkowy. Następnie go ostudź. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.



Krok 7

Spód tortownicy wyłóż folią spożywczą. Dół biszkoptu przytnij tak, by były nieco mniejsze od spodu tortownicy. W wolną przestrzeń wokół ustaw przecięte na pół truskawki.



Krok 8

Spód biszkoptu namocz ponczem, a następnie wyłóż na niego część kremu śmietankowego. Na wierzch połóż drugą część biszkoptu. Resztą kremu wysmaruj wierzch tortu i jego boki. Cały tort udekoruj wedle uznania truskawkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.