Frittata z cukinią i serem

Frittata to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, choć sprawdzi się także na kolację. Łatwa w przygotowaniu i pożywna. Dziś w wersji z cukinią, czosnkiem oraz serem.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 100 g sera Jantar Mlekpol,
  • 6 dużych jajek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • olej do smażenia,
  • masło Łaciate do wysmarowania naczynia

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię umyć i osuszyć, pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę.



Krok 2

Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.



Krok 3

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, a gdy uwolni aromat, dodać także cukinię. Smażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem.



Krok 4

W misce roztrzepać jajka. Dodać ½ łyżeczki soli i pokrojony ser. Wymieszać.



Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, a następnie wlać masę jajeczną. Zsunąć także zawartość patelni.



Krok 6

Frittatę wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut. Masa powinna być ścięta, ale nie sucha.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.