Frittata to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, choć sprawdzi się także na kolację. Łatwa w przygotowaniu i pożywna. Dziś w wersji z cukinią, czosnkiem oraz serem.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 2-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez glutenu
Cukinię umyć i osuszyć, pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, a gdy uwolni aromat, dodać także cukinię. Smażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem.
W misce roztrzepać jajka. Dodać ½ łyżeczki soli i pokrojony ser. Wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, a następnie wlać masę jajeczną. Zsunąć także zawartość patelni.
Frittatę wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut. Masa powinna być ścięta, ale nie sucha.
Dodaj komentarz