Frittata to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, choć sprawdzi się także na kolację. Łatwa w przygotowaniu i pożywna. Dziś w wersji z cukinią, czosnkiem oraz serem.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 2-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez glutenu
Cukinię umyj i osusz. Pokrój w plasterki. Czosnek drobno posiekaj. Ser pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
Piekarnik rozgrzej do 180⁰C.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę. Kiedy uwolni aromat dodaj także cukinię. Smaż na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia oprósz solą i pieprzem.
W misce roztrzep jajka. Dodaj ½ łyżeczki soli i ser. Wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie wlej masę jajeczną. Dodaj także przestudzoną zawartość patelni.
Frittatę wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut. Masa powinna być ścięta, ale nie sucha. Smacznego!
Dodaj komentarz