Frittata z cukinią i serem

Frittata to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, choć sprawdzi się także na kolację. Łatwa w przygotowaniu i pożywna. Dziś w wersji z cukinią, czosnkiem oraz serem.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 100 g sera Jantar Mlekpol
  • 6 dużych jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej
  • masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię umyj i osusz. Pokrój w plasterki. Czosnek drobno posiekaj. Ser pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.



Krok 2

Piekarnik rozgrzej do 180⁰C.



Krok 3

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę. Kiedy uwolni aromat dodaj także cukinię. Smaż na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia oprósz solą i pieprzem.



Krok 4

W misce roztrzep jajka. Dodaj ½ łyżeczki soli i ser. Wymieszaj.



Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie wlej masę jajeczną. Dodaj także przestudzoną zawartość patelni.



Krok 6

Frittatę wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut. Masa powinna być ścięta, ale nie sucha. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.