Tajskie zielone curry z kurczakiem, cukinią i pieczarkami

Gdy myślimy o kuchni tajskiej, przychodzą nam do głowy setki trudno dostępnych i drogich produktów. Nic bardziej mylnego! Do przygotowania curry wystarczy jedynie napój kokosowy (dostępny w każdym większym sklepie), sos rybny (tu również nie ma problemu z dostępnością) i dowolne, wybrane przez nas składniki - mięsa, ryby, warzywa... Wystarczy 25 minut i pyszny, orientalny obiad gotowy!

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 400 ml napoju kokosowego
  • 8 pieczarek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki zielonej pasty curry (lub więcej, w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula

Dodatkowo:

  • 150 g ryżu jaśminowego,
  • posiekana świeża kolendra
  • śmietana Łaciata 12%

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię pokrój w półplasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki pokrój na ósemki. Kurczaka oczyść, umyj i pokrój w kostkę.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i dodaj pastę curry. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie dodaj warzywa i smaż na średnim ogniu około 6 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli warzywa zaczną się przypalać, dolej trochę oleju.



Krok 3

W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.



Krok 4

Gdy warzywa będą podsmażone wlej na patelnię napój kokosowy. Dodaj sos rybny, a gdy całość się zagotuje, także surowego kurczaka. Gotuj do momentu, aż kurczak się ugotuje, a sos nieco zredukuje.



Krok 5

W głębokim talerzu umieścić ryż, a potem nałóż na niego curry. Całość posyp obficie posiekaną kolendrą i ozdób klesem ze śmietany. Serwuj natychmiast. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.