Tajskie zielone curry z kurczakiem, cukinią i pieczarkami

Gdy myślimy o kuchni tajskiej, przychodzą nam do głowy setki trudno dostępnych i drogich produktów. Nic bardziej mylnego! Do przygotowania curry wystarczy jedynie mleko kokosowe (dostępne w każdym większym sklepie), sos rybny (tu również nie ma problemu z dostępnością) i dowolne, wybrane przez nas składniki - mięsa, ryby, warzywa... Wystarczy 25 minut i pyszny, orientalny obiad gotowy!

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g filetu z kurczaka,
  • - 400 ml mleka kokosowego,
  • - 8 pieczarek,
  • - 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • - 1,5 łyżki zielonej pasty curry (lub więcej, w zależności od preferowanego stopnia ostrości),
  • - 1,5 łyżki sosu rybnego,
  • - 1 cukinia,
  • - 1 cebula

Dodatkowo:

  • - 150 g ryżu jaśminowego,
  • - posiekana świeża kolendra

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię pokroić w półplasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki pokroić na ósemki. Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać warzywa i smażyć na średnim ogniu około 6 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli zaczną się przypalać, dolać oleju.



Krok 3

W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.



Krok 4

Gdy warzywa będą podsmażone, na patelnię wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, a gdy całość się zagotuje, także surowego kurczaka. Gotować do momentu, aż kurczak się ugotuje, a sos nieco zredukuje.



Krok 5

W głębokim talerzu umieścić ryż, nałożyć curry. Całość posypać obficie kolendrą i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.