Gdy myślimy o kuchni tajskiej, przychodzą nam do głowy setki trudno dostępnych i drogich produktów. Nic bardziej mylnego! Do przygotowania curry wystarczy jedynie napój kokosowy (dostępny w każdym większym sklepie), sos rybny (tu również nie ma problemu z dostępnością) i dowolne, wybrane przez nas składniki - mięsa, ryby, warzywa... Wystarczy 25 minut i pyszny, orientalny obiad gotowy!
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Cukinię pokrój w półplasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki pokrój na ósemki. Kurczaka oczyść, umyj i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj pastę curry. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie dodaj warzywa i smaż na średnim ogniu około 6 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli warzywa zaczną się przypalać, dolej trochę oleju.
W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Gdy warzywa będą podsmażone wlej na patelnię napój kokosowy. Dodaj sos rybny, a gdy całość się zagotuje, także surowego kurczaka. Gotuj do momentu, aż kurczak się ugotuje, a sos nieco zredukuje.
W głębokim talerzu umieścić ryż, a potem nałóż na niego curry. Całość posyp obficie posiekaną kolendrą i ozdób klesem ze śmietany. Serwuj natychmiast. Smacznego!
Dodaj komentarz