Gdy myślimy o kuchni tajskiej, przychodzą nam do głowy setki trudno dostępnych i drogich produktów. Nic bardziej mylnego! Do przygotowania curry wystarczy jedynie mleko kokosowe (dostępne w każdym większym sklepie), sos rybny (tu również nie ma problemu z dostępnością) i dowolne, wybrane przez nas składniki - mięsa, ryby, warzywa... Wystarczy 25 minut i pyszny, orientalny obiad gotowy!
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Cukinię pokroić w półplasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki pokroić na ósemki. Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać warzywa i smażyć na średnim ogniu około 6 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli zaczną się przypalać, dolać oleju.
W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.
Gdy warzywa będą podsmażone, na patelnię wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, a gdy całość się zagotuje, także surowego kurczaka. Gotować do momentu, aż kurczak się ugotuje, a sos nieco zredukuje.
W głębokim talerzu umieścić ryż, nałożyć curry. Całość posypać obficie kolendrą i serwować.
Dodaj komentarz