Zapiekane gruszki z serem gorgonzola, orzechami i miodem

Jeśli szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę lub przystawkę, którą z pewnością zaskoczysz gości - ten przepis jest dla Ciebie. Pieczone gruszki faszerowane serem gorgonzola i orzechami włoskimi to prawdziwa bomba smakowa. Chętni mogą dodatkowo posypać gruszki świeżym tymiankiem.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 gruszki,
  • - 150 g sera gorgonzola,
  • - 30 g orzechów włoskich,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki płynnego miodu gryczanego,
  • - sok z cytryny do skropienia

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 2

Gruszki umyć i osuszyć. Przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne i trochę miąższu, tak, by powstało miejsce na gorgonzolę i orzechy.



Krok 3

Gruszki przełożyć do naczynia żaroodpornego, skórką do dołu. Skropić sokiem z cytryny, a następnie polać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.



Krok 4

Gruszki wyjąć z piekarnika, w każde wgłębienie włożyć gorgonzolę. Posypać orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.



Krok 5

Po wyjęciu z piekarnika polać miodem i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.