Jeśli szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę lub przystawkę, którą z pewnością zaskoczysz gości - ten przepis jest dla Ciebie. Pieczone gruszki faszerowane serem gorgonzola i orzechami włoskimi to prawdziwa bomba smakowa. Chętni mogą dodatkowo posypać gruszki świeżym tymiankiem.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Wegetariańskie
Bez glutenu
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Gruszki umyć i osuszyć. Przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne i trochę miąższu, tak, by powstało miejsce na gorgonzolę i orzechy.
Gruszki przełożyć do naczynia żaroodpornego, skórką do dołu. Skropić sokiem z cytryny, a następnie polać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
Gruszki wyjąć z piekarnika, w każde wgłębienie włożyć gorgonzolę. Posypać orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika polać miodem i serwować.
Dodaj komentarz