Pierś z kurczaka z sosem malinowym

Grillowana pierś z kurczaka, podana z pysznym malinowym sosem, to świetna propozycja na kolację we dwoje lub grilla ze znajomymi.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Sos:

  • 200 g malin
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki miodu
  • ½ szklanki wina
  • 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie

Krok 1

Do oliwy dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Nacieramy tak otrzymaną marynatą kurczaka i odstawiamy na 15 minut.



Krok 2

Maliny, ocet, miód i wino gotujemy na małym ogniu, pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej i dokładnie mieszamy. Całość sosu blendujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.



Krok 3

Kurczaka grillujemy na rozgrzanym ruszcie.



Krok 4

Grillowane piersi z kurczaka podajemy polane sosem malinowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.