Muffinki urodzinowe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Składniki na ok 12szt,
  • - 1.5 szklanki mąki pszennej,
  • - niecałe 3/4 szklanki cukru,
  • - 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • - szczypta soli,
  • - 200ml mleka,
  • - 1 jajko,
  • - 1/3 szklanki oleju,
  • ,
  • Dodatkowo ,
  • - 100ml śmietanki Łaciata 30%,
  • - barwniki do czekolady ( czerwony, zielony,),
  • - ozdoby cukrowe,
  • - frużelina wiśniowa,
  • - 100g białej czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Do miski włożyć wszystkie składniki ciasta, krótko je miksować do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.



Krok 2

Do każdej foremki na muffinki nałożyć 1.5 łyżki masy (w zależności o wielkości papilotek) Na to 1 łyżeczkę wiśni w żelu i przykryć kolejną porcją ciasta 1.5 łyżki.



Krok 3

Piec w 200 stopniach ok. 20minut.



Krok 4

100ml śmietanki zagotować. Wrzucić do niej 100g białej czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać barwnik czerwony do drugiej zielony. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.



Krok 5

Każdą wystudzoną muffinkę posmarować kolorową czekoladą i udekorwać ozdobami według uznania.



Wskazówki

Muffinki świetnie sprawdzą się jako tort urodzinowy na kinder balu, lub jako podziękowanie dla gości

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.