Gęś gotowana w sosie

Posiłek wysokobiałkowy zawierający dużo błonnika i witamin. Polecany ludziom aktywnym i sportowcom. Smakuje wybornie z puree z ziemniaków.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 gęś
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 kapusta
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ulubiona surówka np. z czerwonej kapusty
  • 8 ziemniaków

Przygotowanie

Krok 1

Gęś myjemy, suszymy, kroimy na porcje. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki gęsi od strony skóry przez około 3 minuty, tak, aby skórka się zrumieniła. Następnie wkładamy do letniej, osolonej wody. Gotujemy.



Krok 2

Cebulę obieramy i kroimy na pół. Smażymy, kładąc płaską częścią na rozgrzanej patelni. Wrzucamy do gotującej się gęsi razem z obraną włoszczyzną i kilkoma ziarnami pieprzu.



Krok 3

Gotujemy rosół, aż mięso gęsi będzie miękkie. Wyjmujemy ugotowane porcje gęsiny, a rosół przecedzamy. W osobnym garnku gotujemy na wolnym ogniu ziemniaki.



Krok 4

Ponownie klarowny rosół gotujemy. Mąkę mieszamy ze śmietanką Łaciatą i żółtkiem i powoli wlewamy do gotującego się rosołu, intensywnie mieszając. Trzymamy na ogniu, aż sos się zagęści. Polewamy nim ugotowaną gęś. Podajemy z ziemniakami i surówką.



Wskazówki

W trakcie gotowania gęsi powinno się zbierać “szumowiny” gromadzące się na powierzchni, aby rosół był klarowny.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.