Posiłek wysokobiałkowy zawierający dużo błonnika i witamin. Polecany ludziom aktywnym i sportowcom. Smakuje wybornie z puree z ziemniaków.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler
Ze śmietanką
Gęś myjemy, suszymy, kroimy na porcje. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki gęsi od strony skóry przez około 3 minuty, tak, aby skórka się zrumieniła. Następnie wkładamy do letniej, osolonej wody. Gotujemy.
Cebulę obieramy i kroimy na pół. Smażymy, kładąc płaską częścią na rozgrzanej patelni. Wrzucamy do gotującej się gęsi razem z obraną włoszczyzną i kilkoma ziarnami pieprzu.
Gotujemy rosół, aż mięso gęsi będzie miękkie. Wyjmujemy ugotowane porcje gęsiny, a rosół przecedzamy. W osobnym garnku gotujemy na wolnym ogniu ziemniaki.
Ponownie klarowny rosół gotujemy. Mąkę mieszamy ze śmietanką Łaciatą i żółtkiem i powoli wlewamy do gotującego się rosołu, intensywnie mieszając. Trzymamy na ogniu, aż sos się zagęści. Polewamy nim ugotowaną gęś. Podajemy z ziemniakami i surówką.
W trakcie gotowania gęsi powinno się zbierać “szumowiny” gromadzące się na powierzchni, aby rosół był klarowny.
Dodaj komentarz