Chmurka Towarzyska

Autor:

Milena Bieda

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 litr mleka Łaciate
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła Łaciate
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka cukru waniliowego

  • 0,5 litra śmietanki 36% Łaciata
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 duże opakowania krakersów
  • 1 puszka masy krówkowej

Przygotowanie

Masa budyniowa

Żółtko ubij z cukrem na puszysta masę, dodaj do niej mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń, oraz 1,5 szklanki zimnego mleka - dokładnie wymieszaj. Pozostałą część mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Kiedy mleko się zagotuje dodaj do niego wcześniej przygotowaną masę żółtkowo-budyniową i ciągle mieszając gotuj aż ładnie zgęstnieje. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Ubij mikserem masło z zimnym budyniem, aż powstanie puszysta budyniowa masa.



Chmurka śmietankowa

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Wystudź. Śmietankę łaciatą 36% ubij ze szczyptą cukru i wymieszaj dokładnie z ostudzoną żelatyną.



Przekładanie

Prostokątną formę wyłóż folią aluminiową i na spodzie ułóż pierwszą warstwę krakersów. Na krakersach rozsmaruj masę budyniową i ułóż drugą warstwę krakersów. Tym razem rozsmaruj na niej masę krówkową, którą przykryj ostatnią warstwą krakersów. Teraz pora na chmurkę śmietankową - delikatnie wyłóż i rozprowadź ją na krakersach. Dla ozdoby możesz pospać ją kakao, lub migdałami, albo tartą czekoladą. Odstaw Chmurkę Towarzyską na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.