Gnocchi z chorizo i oliwkami

Szybki sposób na przygotowanie obiadu, kiedy nie masz pomysłu na danie. Prosty w wykonaniu przepis z dodatkiem parówek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 160-200 g kiełbasy chorizo
  • 2 garście oliwek
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Chorizo kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chorizo. Dodajemy koncentrat oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki oliwki. 




Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kluski porcjami i gotujemy przez 2-3 minut, od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe gnocchi podajemy z sosem z chorizo.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.