Szybki sposób na przygotowanie obiadu, kiedy nie masz pomysłu na danie. Prosty w wykonaniu przepis z dodatkiem parówek.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Chorizo kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chorizo. Dodajemy koncentrat oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki oliwki.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kluski porcjami i gotujemy przez 2-3 minut, od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe gnocchi podajemy z sosem z chorizo.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz