Risotto z czerwoną papryką i sałatą

Risotto z pieczarkami to proste danie, które przyrządzisz w kilkanaście minut! Dodatek świeżej pietruszki i startego parmezanu idealnie skomponuje się z pozostałymi składnikami.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 200 g pieczarek
  • 4 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 50 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki/rukoli

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i  podsmażmy na niewielkiej ilości oleju.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec dodajemy pieczarki.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto posypujemy startym parmezanem oraz drobno pokrojoną pietruszką lub rukolą. Smacznego!



Wskazówki

Pietruszkę można zastąpić świeżymi ziołami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.