Udko w ketchupowo-musztardowej marynacie

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki piwa
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • Papryka mielona

Przygotowanie

Krok 1

Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać musztardę, ketchup, sól, piwo, pieprz, syrop klonowy i przyprawę do kurczaka, wymieszać.





Krok 2

Umyte mięso osuszyć, zanurzyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.





Krok 3

Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, oprószyć mieloną papryką, wlać kilka łyżek wody. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec około 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i piec na rumiano polewając powstałym sosem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.