Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej porcjami kluski. Gotujemy je od momentu wypłynięcia przez 2 minuty.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Wrzucamy gnocchi, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy przez 1-2 minut, aby się przyrumieniły.
Dodajemy na patelnię groszek, odrobinę masła oraz tymianek. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Podajemy ze startym parmezanem oraz listkami natki pietruszki.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz