Gnocchi z groszkiem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • 180 g zielonego groszku
  • masło
  • 1 gałązka tymianku (liście)
  • skórka z jednej cytryny
  • parmezan do posypania


  • listki natki pietruszki (do dekoracji)


Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej porcjami kluski. Gotujemy je od momentu wypłynięcia przez 2 minuty. 




Krok 4

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Wrzucamy gnocchi, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy przez 1-2 minut, aby się przyrumieniły. 




Krok 5

Dodajemy na patelnię groszek, odrobinę masła oraz tymianek. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Podajemy ze startym parmezanem oraz listkami natki pietruszki.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.