Pomysł na pyszny, niedzielny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu rozpływa się w ustach. Najlepiej serwować go z surówką oraz tłuczonymi ziemniakami, które doskonale komponują się z sosem koperkowym.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Schab pokrój w plastry o grubości 2 cm. Czosnek posiekaj.
Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj olej, czosnek, łyżkę posiekanego koperku i przyprawy. Marynatą polej schab i odstaw do zamarynowania na godzinę.
Po upływie wyznaczonego czasu schab posyp równomiernie mąką.
Rozgrzej dużą patelnię i usmaż krótko schaby z obu stron. Następnie dodaj wodę i duś pod przykryciem około 30 minut. Jeśli w tym czasie woda wyparuje - trochę jej dolej.
Dodaj śmietankę i pozostały koperek. Duś jeszcze 10 minut.
Spróbuj sosu i w razie potrzeby dosól. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz