Schab w sosie koperkowym

Pomysł na pyszny, niedzielny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu rozpływa się w ustach. Najlepiej serwować go z surówką oraz tłuczonymi ziemniakami, które doskonale komponują się z sosem koperkowym.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml wrzątku
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Schab pokrój w plastry o grubości 2 cm. Czosnek posiekaj.



Krok 2

Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj olej, czosnek, łyżkę posiekanego koperku i przyprawy. Marynatą polej schab i odstaw do zamarynowania na godzinę.



Krok 3

Po upływie wyznaczonego czasu schab posyp równomiernie mąką.



Krok 4

Rozgrzej dużą patelnię i usmaż krótko schaby z obu stron. Następnie dodaj wodę i duś pod przykryciem około 30 minut. Jeśli w tym czasie woda wyparuje - trochę jej dolej.



Krok 5

Dodaj śmietankę i pozostały koperek. Duś jeszcze 10 minut.



Krok 6

Spróbuj sosu i w razie potrzeby dosól. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.