Schab w sosie koperkowym

Pomysł na pyszny, niedzielny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu rozpływa się w ustach. Najlepiej serwować go z surówką oraz tłuczonymi ziemniakami, które doskonale komponują się z sosem koperkowym.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg schabu bez kości
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 3 łyżki posiekanego koperku
  • - 2 łyżki oleju
  • - 200 ml wrzątku
  • - 200 ml śmietanki Łaciata 30%
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Schab pokroić w plastry o grubości 2 cm. Czosnek posiekać.



Krok 2

Przygotować marynatę: w misce wymieszać olej, czosnek, łyżkę posiekanego koperku i przyprawy. Marynatą polać schab i odstawić do zamarynowania na godzinę.



Krok 3

Po upływie wyznaczonego czasu schab posypać równomiernie mąką.



Krok 4

Rozgrzać dużą patelnię i smażyć krótko schab z obu stron. Następnie wlać wodę i dusić pod przykryciem około 30 minut (w między czasie sprawdzając, czy woda nie wyparowała – w razie potrzeby dolać).



Krok 5

Dodać śmietankę Łaciata 30% i pozostały koperek. Dusić jeszcze 10 minut.



Krok 6

Spróbować sosu i w razie potrzeby dosolić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.