Pomysł na pyszny, niedzielny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu rozpływa się w ustach. Najlepiej serwować go z surówką oraz tłuczonymi ziemniakami, które doskonale komponują się z sosem koperkowym.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Schab pokroić w plastry o grubości 2 cm. Czosnek posiekać.
Przygotować marynatę: w misce wymieszać olej, czosnek, łyżkę posiekanego koperku i przyprawy. Marynatą polać schab i odstawić do zamarynowania na godzinę.
Po upływie wyznaczonego czasu schab posypać równomiernie mąką.
Rozgrzać dużą patelnię i smażyć krótko schab z obu stron. Następnie wlać wodę i dusić pod przykryciem około 30 minut (w między czasie sprawdzając, czy woda nie wyparowała – w razie potrzeby dolać).
Dodać śmietankę Łaciata 30% i pozostały koperek. Dusić jeszcze 10 minut.
Spróbować sosu i w razie potrzeby dosolić.
Dodaj komentarz