Nie ma wątpliwości – ta zupa zachwyca. Mdły smak selera został przełamany nutą sera Jantar, a dzięki ziemniakom i mascarpone krem nabiera przyjemnej tekstury. Jest to idealna propozycja dla osób nieco znudzonych już klasycznymi zupami.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Wegetariańskie
Bez glutenu
Selera obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki również obierz i drobno pokrój.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż pokrojone warzywa przez ok. 10-15 minut. Zalej bulionem i gotuj przez ok. 30 minut, aż do momentu, gdy seler będzie miękki.
Blenderem ręcznym zmiksuj zupę na gładki krem. Następnie dodaj ser Jantar i mascarpone. Gotuj na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą. Ponownie zblenduj.
Dopraw zupę sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz