Nie ma wątpliwości – ta zupa zachwyca. Mdły smak selera został przełamany nutą sera pleśniowego, a dzięki ziemniakom i mascarpone krem nabiera przyjemnej tekstury. Jest to idealna propozycja dla osób nieco znudzonych już klasycznymi zupami.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Wegetariańskie
Bez glutenu
Selera obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki również obrać i drobno pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, następnie wrzucić pokrojone warzywa i podsmażyć je. Zalać bulionem i gotować około 30 minut do momentu, aż seler będzie miękki.
Blenderem ręcznym zmiksować zupę na gładki krem. Następnie dodać ser z niebieską pleśnią oraz mascarpone i gotować na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą. Ponownie zblendować.
Doprawić zupę sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i, wedle uznania, solą. Podawać posypaną szczypiorkiem.
Dodaj komentarz