Zupa krem z selera

Nie ma wątpliwości – ta zupa zachwyca. Mdły smak selera został przełamany nutą sera pleśniowego, a dzięki ziemniakom i mascarpone krem nabiera przyjemnej tekstury. Jest to idealna propozycja dla osób nieco znudzonych już klasycznymi zupami.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • - 700 g selera
  • - 2 duże ziemniaki
  • - 100 g sera z niebieską pleśnią
  • - 25 g mascarpone Mlekpol
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Selera obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki również obrać i drobno pokroić.



Krok 2

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, następnie wrzucić pokrojone warzywa i podsmażyć je. Zalać bulionem i gotować około 30 minut do momentu, aż seler będzie miękki.



Krok 3

Blenderem ręcznym zmiksować zupę na gładki krem. Następnie dodać ser z niebieską pleśnią oraz mascarpone i gotować na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą. Ponownie zblendować.



Krok 4

Doprawić zupę sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i, wedle uznania, solą. Podawać posypaną szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.