Zupa krem z selera

Nie ma wątpliwości – ta zupa zachwyca. Mdły smak selera został przełamany nutą sera Jantar, a dzięki ziemniakom i mascarpone krem nabiera przyjemnej tekstury. Jest to idealna propozycja dla osób nieco znudzonych już klasycznymi zupami.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 700 g selera
  • 2 duże ziemniaki
  • 100 g tartego sera Jantar
  • 25 g mascarpone Mlekpol
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Selera obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki również obierz i drobno pokrój.



Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż pokrojone warzywa przez ok. 10-15 minut. Zalej bulionem i gotuj przez ok. 30 minut, aż do momentu, gdy seler będzie miękki.



Krok 3

Blenderem ręcznym zmiksuj zupę na gładki krem. Następnie dodaj ser Jantar i mascarpone. Gotuj na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą. Ponownie zblenduj.



Krok 4

Dopraw zupę sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.