Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
W garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotujemy kluski przez około 2-3 minut od momentu wypłynięcia.
Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Jeśli używamy wino to wlewamy je na patelnię i czekamy aż większość odparuje. Dodajemy śmietankę Łaciatą i podgrzewamy. Następnie wrzucamy oczyszczone krewetki. Smażymy przez chwilę, około 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do sosu wrzucamy ugotowane gnocchi, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy całość. Podajemy.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz