Gnocchi z krewetkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 2 małe cebulki dymki
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1/3 kieliszka białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki śmietanki Łaciatej 30%
  • 150 g krewetek
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

W garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotujemy kluski przez około 2-3 minut od momentu wypłynięcia. 




Krok 4

Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Jeśli używamy wino to wlewamy je na patelnię i czekamy aż większość odparuje. Dodajemy śmietankę Łaciatą i podgrzewamy. Następnie wrzucamy oczyszczone krewetki. Smażymy przez chwilę, około 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 5

Do sosu wrzucamy ugotowane gnocchi, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy całość. Podajemy.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.