Kluski z mięsem, kaszą i warzywami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag mąki tortowej
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 30-40 dag ugotowanego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 ugotowana marchewka
  • 25-30 dag kapusty białej
  • 5-6 liści jarmużu
  • 2 łyżki smalcu
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy lub przyprawa do zup w płynie

Dodatkowo:

  • Cebula
  • Smalec

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem, zalać gorącą wodą, osolić i gotować do miękkości. Kapustę drobno posiekać i ugotować w osolonej wodzie, osączyć, odcisnąć. Jarmuż bez grubych łodyg blanszować, osączyć, posiekać. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu, połączyć z przygotowanymi składnikami, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.





Krok 2

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, jajka i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić na kawałki, rozpłaszczyć, włożyć porcję nadzienia.





Krok 3

Bardzo dokładnie zlepić, formując podłużne kluski. Stopniowo wrzucać do dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować na wolnym ogniu około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjąć na talerze, okrasić zrumienioną na smalcu cebulką.





Wskazówki

Knedle okrasić lekko zrumienioną na smalcu cebulką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.