Gnocchi z pomidorkami cherry i szpinakiem

Gnocchi może stanowić zarówno dodatek do dania głównego, jak i samodzielne danie. Wersja z pomidorkami cherry i szpinakiem z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g gnocchi
  • - 250 g pomidorków koktajlowych
  • - 100 g świeżego szpinaku
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 cebula
  • - garść świeżej bazylii
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 50 g tartego parmezanu
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Gnocchi ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.



Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek i bazylię posiekać. Pomidorki i szpinak umyć i osuszyć.



Krok 3

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać czosnek i chwilę później pomidorki cherry. Smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.



Krok 4

Gdy pomidorki zaczną się rozpadać, dodać gnocchi, szpinak oraz bazylię. Posolić i popieprzyć do smaku. Dusić do momentu, aż szpinak zwiędnie.



Krok 5

Gorące gnocchi wykładać na talerze. Serwować posypane parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.