Pizza ze szpinakiem i jajkiem

Połączenie szpinaku i jajka na pizzy to bardzo oryginalny pomysł. Warto wypróbować delikatną w smaku pizzę. Polecana dla wegetarian.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 12 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki
  • 180 ml ciepłej wody
  • Pól łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 5 łyżek mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru

Dodatki:

  • sos pomidorowy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • 500 g szpinaku w liściach
  • 200 g gorgonzoli
  • 200 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże łączymy z mlekiem, odrobiną mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.



Krok 2

Pozostałe składniki na ciasto łączymy. Dodajemy porcjami przygotowany zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Z gotowego ciasta formujemy spód do pizzy.



Krok 3

Sos pomidorowy przyprawiamy oregano, solą i pieprzem.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 250 stopni C. Szpinak podsmażamy z dodatkiem soli i czosnku. Gorgonzolę kroimy w kosteczkę. Mozzarellę ścieramy na grubszych oczkach. Gotujemy jajko. Po wystygnięciu obieramy je i kroimy w grubsze plastry.



Krok 5

Przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startą mozzarellą. Nakładamy szpinak i gorgonzolę. Na środku pizzy układamy plasterki ugotowanego jajka.



Krok 6

Pieczemy 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.