Połączenie szpinaku i jajka na pizzy to bardzo oryginalny pomysł. Warto wypróbować delikatną w smaku pizzę. Polecana dla wegetarian.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże łączymy z mlekiem, odrobiną mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki na ciasto łączymy. Dodajemy porcjami przygotowany zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Z gotowego ciasta formujemy spód do pizzy.
Sos pomidorowy przyprawiamy oregano, solą i pieprzem.
Nastawiamy piekarnik na 250 stopni C. Szpinak podsmażamy z dodatkiem soli i czosnku. Gorgonzolę kroimy w kosteczkę. Mozzarellę ścieramy na grubszych oczkach. Gotujemy jajko. Po wystygnięciu obieramy je i kroimy w grubsze plastry.
Przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startą mozzarellą. Nakładamy szpinak i gorgonzolę. Na środku pizzy układamy plasterki ugotowanego jajka.
Pieczemy 15 minut.
Dodaj komentarz