Flaki wołowe z warzywami i mięsem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kurczaka
  • 1 kg flaków wołowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 średni por
  • 1 gałązka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 7-8 ziaren angielskiego ziela
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • Majeranek
  • 2 łyżki przyprawy do flaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki smalcu
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Mięso z kurczaka umyć i ugotować z marchewką, pietruszką, gałązką lubczyku, odrobiną soli i pokrojonym porem.



Krok 2

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę.



Krok 3

Oczyszczone flaki dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą i gotować przez kilka minut. Następnie odcedzić, przepłukać, ponownie zalać wrzątkiem i gotować około 10-15 minut, odcedzić, wypłukać, osączyć, wsypać do garnka, zalać gorącym wywarem z kurczaka, dodać liście laurowe, angielskie ziele, kilka ziarenek pieprzu i gotować około 1-1,5 godziny.



Krok 4

Pod koniec włożyć pokrojone w słupki ugotowane mięso z kurczaka i warzywa. Dodać przyprawę do flaków i majeranek, połączyć z zasmażką, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.