Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Szynkę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół. Dymkę kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną dymkę oraz szynkę. Smażymy chwilę. Następnie partiami do gotującej się w garnku wody wkładamy gotowe kluski i gotujemy je przez chwilę od momentu wypłynięcia.
Gotowe gnocchi podajemy z pomidorkami oraz podsmażoną szynką i cebulką. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz