Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki stopionego smalcu
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • Szczypta soli

Farsz:

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki smalcu
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Szczypta mielonego kminku

Przygotowanie

Farsz

Kapustę kiszoną wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, ugotować, odparować, przestudzić i posiekać. Połowę boczku i cebulę pokroić, podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Następnie wsypać pokrojone pieczarki i dusić przez 5 minut. Dodać ugotowaną kapustę, doprawić do smaku pieprzem i mielonym kminkiem, wymieszać. Wszystko razem smażyć mieszając przez kilka minut. Resztę boczku usmażyć na pozostałym smalcu.





Ciasto

Do przesianej mąki dodać żółtko, smalec, szczyptę soli, wlewając stopniowo wodę zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę, pozostawić na kilkanaście minut.






Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wycinać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować przez 1-2 minuty. Podawać okraszone usmażonym boczkiem .



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.