Spaghetti Carbonara

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle / pappardelle,
  • 300 ml śmietanki ŁACIATA 36%,
  • 1/2 szklanki mleka ŁACIATE 2%,
  • 2 duże żółtka,
  • 1 jajko,
  • 200 g sera np. gouda / parmezanu ,
  • 4 plastry szynki (lub boczku wędzonego),
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ewentualnie świeże oregano / bazylia

Przygotowanie

Wykonanie:

Jajka, żółtka, śmietankę i mleko, odrobinę soli, szczyptę gałki umieścić w miseczce i wymieszać np. widelcem. Ser zetrzeć na małych oczkach. Szynkę lub boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć najpierw na małym ogniu, później na większym do zrumienienia (do podsmażania ja nie używam do tego tłuszczu, szynka czy boczek ma jego odrobinę i to wystarczy). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawić. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. Wodę odlać i do garnka z gorącym makaronem natychmiast wlać przygotowany wcześniej sos, podsmażoną szynkę i połowę startego sera. Postawić na małym ogniu i energicznie mieszać do zgęstnienia, ale nie doprowadzając do powstania "jajecznicy". Wyłączyć ogień i dodać resztę sera, dosolić - zamieszać i podawać od razu z bazylią lub oregano.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.