Gofry czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

Gofry czekoladowe to pomysł na słodkie śniadanie, które idealnie sprawdzi się w weekendowy poranek.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 jajka
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • - 80 g masła roztopionego
  • - 30 g kakao
  • - 160 g mąki
  • - 250-270 ml mleka
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - cukier puder do posypania
  • - ok 6 truskawek

Przygotowanie

Krok 1

Ubijamy białka z cukrem waniliowym na sztywno. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i schładzamy.



Krok 2

Żółtka ucieramy z miodem, roztopionym i przestudzonym masłem. Dodajemy przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy mleko oraz ubite białka.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Gofry pieczemy w gofrownicy. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Przyozdabiamy truskawkami i ubitą śmietanką Łaciatą.



Wskazówki

Śmietanka, aby się ubiła musi być schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.