Letni biszkoptowy omlet z karmelizowaną morelą

Autor:

Joanna TD

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Omlet biszkoptowy

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • szczypta soli

Karmelizowane morele

  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • świeże morele lub śliwki

Przygotowanie

Omlet

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Powoli dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.
Na małej patelni rozpuścić łyżeczkę masła i przełożyć masę na omlet.
Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu około 4-5 minut.
Następnie sprawnie przekręcić na drugą stronę (albo użyć drugiej patelni) i smażyć jeszcze około 1-2 minut.



Karmelizowane morele i śliwki

Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam połówki śliwek i moreli, zasypuję cukrem i mieszam.
Smażę razem około 5-6 minut, mieszam od czasu do czasu.
Omlet przekładam na talerz, dodaję karmelizowane owoce i podaję od razu. Dodatkowo można posypać omlet cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.