Gotowany boczek do obiadu

Danie może nie najchudsze, ale czasem i takie dobrze zjeść - zwłaszcza jesienią i zimą. Pyszny gotowany boczek, który z pewnością przypadnie do gustu domownikom.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg boczku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1,5 l wody

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Cebule kroimy na połówki, opalamy na ogniu.



Krok 2

Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa, cebulę, czosnek, sól pieprz, liście laurowe i ziele angielskie zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy.



Krok 3

Dodajemy boczek i całość gotujemy ok. 1 godzinę.



Krok 4

Podajemy pokrojony na plastry np. z ulubionymi gotowanymi warzywami, kiełkami, jajkiem na miękko.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.