Pieczony dorsz z oregano

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 650 g dorsza,
  • duża garść listków oregano,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • sól himalajska różowa,
  • pieprz cytrynowy,
  • folia aluminiowa,
  • olej do posmarowania folii

Przygotowanie

Krok 1

Dorsza myjemy i osuszamy, kroimy na 2 części. Posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Od cytryny odcinamy 4 plasterki i z reszty cytryny wyciskamy sok, skrapiamy rybę. W moździerzu ucieramy umyte listki oregano z olejem. Obrany czosnek kroimy w kosteczkę. Dorsza przekładamy na folię aluminiową posmarowaną olejem i wkładamy do środka utarte oregano, pokrojony czosnek, plasterki cytryny. Dorsza zawijamy w folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Rozcinamy folię i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.