Gotowany sernik waniliowy

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • 250 g masła Łaciate,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 budynie waniliowe w proszku,
  • laska wanilii,
  • 100 g herbatników,
  • 330 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 1 krystaliczna galaretka,
  • kolorowa polewa (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Wanilię przekrawamy na pół i tępą stroną noża wyciągamy ziarenka. Do garna o grubym dnie wkładamy pokrojoną margarynę, pokruszony twaróg twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna wanilii oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy - mieszamy, żeby masa zrobiła się gładka.



Krok 2

Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.



Krok 3

Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki. Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia, a potem wstawiamy do lodówki.



Krok 4

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy mikserem i dolewamy rozpuszczoną galaretkę, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.