Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wanilię przekrawamy na pół i tępą stroną noża wyciągamy ziarenka. Do garna o grubym dnie wkładamy pokrojoną margarynę, pokruszony twaróg twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna wanilii oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy - mieszamy, żeby masa zrobiła się gładka.
Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki. Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia, a potem wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy mikserem i dolewamy rozpuszczoną galaretkę, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.
Dodaj komentarz