Szybkie i proste odwrócone ciasto ananasowe. Wygląda efektownie i świetnie współgra z kawą lub herbatą. Przygotowywane jest z ogólnodostępnych składników, które często mamy w domu, więc idealnie sprawdzi się na niezapowiedzianą wizytę gości.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce zmiksować razem jajka i syrop z ananasa. Dodać pokrojone na kawałki masło, ciągle miksując. Następnie wsypać suche składniki i dokładnie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Na dnie tortownicy położyć plastry ananasa, a następnie wylać masę. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
Po wystudzeniu ciasto obkroić nożem i wyjąć z blaszki, obracając do góry dnem.
Dodaj komentarz