Odwrócone ciasto ananasowe

Szybkie i proste odwrócone ciasto ananasowe. Wygląda efektownie i świetnie współgra z kawą lub herbatą. Przygotowywane jest z ogólnodostępnych składników, które często mamy w domu, więc idealnie sprawdzi się na niezapowiedzianą wizytę gości.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 220 g mąki pszennej,
  • - 180 g miękkiego masła Łaciate,
  • - 4 jajka,
  • - 5 łyżek cukru,
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - 7 plastrów ananasa z puszki,
  • - 5 łyżek syropu z ananasa

Przygotowanie

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.



Krok 2

W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.



Krok 3

W drugiej misce zmiksować razem jajka i syrop z ananasa. Dodać pokrojone na kawałki masło, ciągle miksując. Następnie wsypać suche składniki i dokładnie zmiksować.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 5

Na dnie tortownicy położyć plastry ananasa, a następnie wylać masę. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”.



Krok 6

Po wystudzeniu ciasto obkroić nożem i wyjąć z blaszki, obracając do góry dnem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.