Grecka sałatka na imprezkę

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Sałata
  • 350 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 100 g sera fety
  • Oliwki zielone
  • Oliwki czarne
  • 1 ogórek zielony
  • 1 papryka czerwona

Sos winegret :

  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie


Sałatę umyć, osączyć, porwać liście na kawałki. Ogórka i cebulę obrać, pokroić z papryką w kostkę. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w ósemki. Ser feta pokroić w kostkę.



Sos winegret:

Wszystkie składniki na sos włożyć do małego słoika, szczelnie zakręcić i energicznie potrząsać do wymieszania. Dodajemy oliwki zielone i czarne, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.