Delikatne pulpeciki cielęce w sosie warzywnym

Danie smaczne i delikatne. O dużych walorach odżywczych. Pulpeciki rozpływają się w ustach, a warzywa dodają całości koloru i smaku. Danie polecane dla każdego, na każdą okazję.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej cielęciny
  • 2 małe cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 3 marchewki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 pory
  • 1 seler
  • ½ szklaki wody
  • 1 natka pietruszki
  • 1 woreczek ryżu

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Do cielęciny dodajemy tartą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, wodę oraz cebulę.



Krok 2

Z mięsa cielęcego formujemy pulpeciki, obtaczając każdy w mące.



Krok 3

Obieramy warzywa, kroimy w kostkę i gotujemy w słonej wodzie i odcedzamy. Do wywaru dodajemy pulpety.



Krok 4

Gotujemy wszystko przez 15 minut. Mięso podajemy z ugotowanym ryżem, razem z sosem i warzywami. Dekorujemy natką pietruszki.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-02-03 15:51:00

Pulpeciki w sosie warzywnym to pyszne danie.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.