Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie dodawać cukier, łyżka po łyżce - miksować do momentu aż kryształki przestaną być wyczuwalne. Nie przerywając pracy dodawać kolejno żółtka. Kiedy masa będzie puszysta, gęsta, jednolita - dodać partiami olej. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia, aby masa nie padła. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować lekko olejem. Wyłożyć ostrożnie masę, wyrównać. Wierzch obsypać lekko bułką tartą lub kaszą manną. Ułożyć poćwiartowane figi. Piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku przez około 60 min. do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, a następnie przygotować karmelizowane figi i krem.
Na patelni równomiernie wysypać połowę cukru. Ułożyć figi pokrojone w plastry. Podsmażyć, do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego skarmelizowania "spodu fig". Posypać pozostałym cukrem, przewrócić na drugą stronę i ponownie podsmażyć. Przełożyć na papier do pieczenia i przestudzić.
Jogurt grecki wymieszać z połową cukru. Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia, wymieszać i odstawić na 10 min. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, gęstą masę. Śmietankę ŁACIATĄ 36% ubić na sztywno. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali - 5-6 sekund. Lekko ciepłą dodać do jogurtu greckiego i natychmiast wymieszać (a najlepiej wlać pod obroty miksera). Dodać sok z cytryny, masę jajeczną i ubitą śmietanę, wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Gęstniejący krem fantazyjnie rozprowadzić na wierzchu wystudzonego ciasta figowego. Udekorować karmelizowanymi figami. Schłodzić przez min. 3 godziny.
Przed podaniem pozostawić w temperaturze pokojowej przez około 5 min.
Dodaj komentarz