Mac and cheese, czyli klasyka kuchni amerykańskiej - makaron typu kolanka z kremowym, serowym sosem. W tej wersji dodatkowo z kalafiorem, który wzbogaci danie nie tylko w smak, ale również witaminy. Makaron przed podaniem trafia na chwilę do piekarnika, dzięki czemu wierzchnia warstwa sera staje się idealnie chrupka.
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Kalafiora podzielić na różyczki. Ugotować wraz z makaronem w osolonej wodzie. Odcedzić.
Piekarnik nagrzać do 220⁰C.
Goudę zetrzeć na małych oczkach tarki.
Do garnka wlać śmietankę, dodać musztardę i ¾ sera. Podgrzewać do rozpuszczenia sera, ciągle mieszając. Posolić i popieprzyć. Dodać makaron z kalafiorem, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, do zapieczenia się sera.
Dodaj komentarz