Mac & cheese z kalafiorem

Mac and cheese, czyli klasyka kuchni amerykańskiej - makaron typu kolanka z kremowym, serowym sosem. W tej wersji dodatkowo z kalafiorem, który wzbogaci danie nie tylko w smak, ale również witaminy. Makaron przed podaniem trafia na chwilę do piekarnika, dzięki czemu wierzchnia warstwa sera staje się idealnie chrupka.

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 200 g śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 180 g sera Gouda Mlekpol
  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • pieprz
  • sól morska

Przygotowanie

Krok 1

Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj wraz z makaronem w osolonej wodzie. Odcedź.



Krok 2

Piekarnik nagrzej do 220⁰C.



Krok 3

Goudę zetrzyj na małych oczkach tarki.



Krok 4

Do garnka wlej śmietankę, dodaj musztardę i ¾ sera. Podgrzej, aż do rozpuszczenia sera, ciągle mieszając. Posól i popieprz. Dodaj makaron z kalafiorem i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera.



Krok 5

Wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut, aż do zapieczenia się sera. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.