Mac and cheese, czyli klasyka kuchni amerykańskiej - makaron typu kolanka z kremowym, serowym sosem. W tej wersji dodatkowo z kalafiorem, który wzbogaci danie nie tylko w smak, ale również witaminy. Makaron przed podaniem trafia na chwilę do piekarnika, dzięki czemu wierzchnia warstwa sera staje się idealnie chrupka.
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj wraz z makaronem w osolonej wodzie. Odcedź.
Piekarnik nagrzej do 220⁰C.
Goudę zetrzyj na małych oczkach tarki.
Do garnka wlej śmietankę, dodaj musztardę i ¾ sera. Podgrzej, aż do rozpuszczenia sera, ciągle mieszając. Posól i popieprz. Dodaj makaron z kalafiorem i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera.
Wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut, aż do zapieczenia się sera. Smacznego!
Dodaj komentarz