Mac and Cheese z kalafiorem

Mac and cheese, czyli klasyka kuchni amerykańskiej - makaron typu kolanka z kremowym, serowym sosem. W tej wersji dodatkowo z kalafiorem, który wzbogaci danie nie tylko w smak, ale również witaminy. Makaron przed podaniem trafia na chwilę do piekarnika, dzięki czemu wierzchnia warstwa sera staje się idealnie chrupka.

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g makaronu typu kolanka lub innego (penne, muszelki),
  • - 200 g śmietanki kremówki Łaciata 30%,
  • - 180 g sera Gouda Mlekpol
  • - 1 mały kalafior,
  • - 1 łyżka musztardy Dijon,
  • - pieprz i sól morska

Przygotowanie

Krok 1

Kalafiora podzielić na różyczki. Ugotować wraz z makaronem w osolonej wodzie. Odcedzić.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 220⁰C.



Krok 3

Goudę zetrzeć na małych oczkach tarki.



Krok 4

Do garnka wlać śmietankę, dodać musztardę i ¾ sera. Podgrzewać do rozpuszczenia sera, ciągle mieszając. Posolić i popieprzyć. Dodać makaron z kalafiorem, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać resztą sera.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, do zapieczenia się sera.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.