Grillowane udka z sosem tzatziki

Sosu tzatziki nie trzeba chyba nikomu przedstawiać ani tym bardziej go rekomendować. Grillowane udka z sosem tzatziki to idealny pomysł nie tylko na przyjęcie w ogrodzie, ale również na rodzinny obiad czy na wieczorną imprezę.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego

Sos tzatziki:

  • 1 szklanka śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 2 ogórki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Składniki marynaty łączymy. Powstałą marynatą smarujemy kurczaka. Odstawiamy na 15 minut.



Krok 2

Czosnek przeciskamy przez praskę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy śmietankę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Łączymy wszystkie składniki sosu i odstawiamy na chwilę do lodówki.



Krok 3

Kurczaka grillujemy na rozgrzanym wcześniej ruszcie.



Krok 4

Udka podajemy z sosem tzatziki i świeżymi warzywami. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.