Sałatka truskawkowa z serem ricotta

Idealne połączenie słodyczy i wytrawności na romantyczną kolację we dwoje. Szybka i smaczna sałatka z truskawkami i serem. Oryginalne połączenie, które zachwyca kolorem na talerzu.

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki

Wegetariańskie

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g sera ricotta
  • 250 g świeżych truskawek
  • 100 g rukoli (można dać 50 g rukoli i 50 g szpinaku)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Garść orzechów nerkowca
  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ser dzielimy na dwie części.



Krok 2

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki.



Krok 3

Na dużym talerzu rozkładamy równomiernie rukolę. Zostawiamy na środku talerza miejsce na ser. Następnie układamy truskawki.



Krok 4

W szklance mieszamy składniki sosu (oliwa, musztarda i ocet), wylewamy na sałatkę i posypujemy posiekanymi grubo orzechami. Całość jeszcze doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.