Gulasz wieprzowy z pikantnym winnym sosem

Smaczne, proste danie obiadowe, które z pewnością posmakuje całej rodzinie. Delikatny gulasz oparty na sosie winno-pomidorowo-śmietankowym. Dodatek czarnych oliwek idealnie uzupełnia smak.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • garść czarnych oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Lekko przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na patelni. Dodajemy czerwone wino i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.



Krok 2

Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy kolejne 20 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą, mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5 minut.



Krok 3

Podajemy z czarnymi oliwkami i pokrojoną drobno natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.