Ciasto z grejpfrutem

Orzeźwiające, kwaśne ciasto na cieplejsze dni. Ciekawy pomysł dla osób, które lubią kuchenne nowości.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 czerwony grejpfrut
  • - 1 szklanka mąki
  • - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - szczypta soli
  • - szczypta sody oczyszczonej
  • - szklanka mleka sojowego
  • - 4 łyżki soku z grejpfruta
  • - 1/2 szklanki + kilka łyżek stołowych cukru
  • - 3 łyżki oleju + łyżeczka

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarni na 170 stopni C. Grejpfrut obierz i pokrój na plastry. Tortownicę natłuść, ułóż w niej plastry cytrusa. Posyp cukrem. Podpiecz 10 minut.



Krok 2

Do mleka sojowego dodaj sok z grejpfruta, a do suchych składników dodaj mleko i zmiksuj. Dołóż cukier, cały czas mieszaj. Dołącz olej. Wlej ciasto na owoce. Piecz ok. 30 minut. Ostudź.



Krok 2

Następnie przykryj tortownicę dużym talerzem i odwróć zdecydowanym ruchem, tak aby ciasto opadło na talerz.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-19 15:48:00

Wyśmienite:)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.