Gwiazda drożdżówka z Nutellą

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg maki,
  • 5 dag drożdży świeżych,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki roztopionego masła Łaciate,
  • 1 szklanka ciepłego mleka Łaciate,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • Nutella

Przygotowanie

Krok 1

Z drożdży i niewielkiej ilości mleka robimy zaczyn i odstawiamy na około 15 minut.



Krok 2

Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.



Krok 3

Po podwojeniu objętości wyrabiamy jeszcze raz i wałkujemy na trzy równe placki. Smarujemy jeden placek Nutellą, zakrywamy drugim, też go smarujemy, zakrywamy trzecim plackiem. Sklejamy brzegi dociskając widelcem. Zostawiamy na środku małe kółeczko, ciasto dzielimy na 16 części. Wywijamy po 2 ramiona na zewnątrz, łączymy na końcach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.



Krok 4

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.



Wskazówki

Gwiazdę można zamiast Nutelli przełożyć dżemem lub cukrem z cynamonem.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.