Czekoladowe muffiny z truskawkami i bitą śmietanką

Pięknie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące czekoladowe muffiny z truskawkami i bitą śmietanką. Koniecznie podaj je swoim gościom.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g czekoladowych groszków/ startej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 120 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 200 g truskawek

Dodatkowo:

  • 1 kubeczek Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.



Krok 2

Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do wysokiej miski. Stopniowo dodajemy: mleko, jogurt i olej. Łączymy składniki ze sobą. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na cztery części. Dodajemy do ciasta owoce oraz kawałki czekolady. Mieszamy delikatnie za pomocą rózgi kuchennej.



Krok 3

Na blasze rozkładamy papilotki. Wypełniamy je ciastem. Pieczemy 20 minut.



Krok 4

W pojemniku miksujemy schłodzoną śmietankę Łaciatą i dosładzamy cukrem pudrem. Dekorujemy przestudzone muffiny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.