Halloweenowe ciasteczka

Impreza w stylu Halloween to świetna atrakcja, szczególnie dla dzieci. Polecamy na tę okazję przygotować dla nich ciasteczka o kształcie dyni. To proste!

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Likier :

  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
  • barwniki w proszku (czarny, zielony i pomarańczowy)
  • foremka o wzorze dyni

Przygotowanie

Krok 1


W misce ucieramy mąkę, masło i cukier puder, aż do powstania jednolitej masy. W trakcie dodajemy żółtka. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Formujemy w kulę i owiniętą w folię spożywczą wkładamy do lodówki na ok. 2h.



Krok 2

Po upływie 2 h wałkujemy ciasto na ok. 1,5 cm grubości. Posypujemy mąkę i wycinamy foremką kształt dyni.



Krok 3


Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Tak wycięte dynie, przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10 min.



Krok 4


W tym czasie przygotowujemy lukier. Białka ubijemy na pianę. Dodajemy cukier puder i ucieramy, aż do powstania błyszczącego lukru. Następnie wlewamy barwnik i mieszamy. Po wystudzeniu ciastek, dekorujemy je.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.