Halloweenowe ciasteczka

Impreza w stylu Halloween to świetna atrakcja, szczególnie dla dzieci. Polecamy na tę okazję przygotować dla nich ciasteczka o kształcie dyni. To proste!

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła Mazurski Smak
  • 75 g cukru pudru
  • 15 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 żółtka

Lukier :

  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
  • barwniki w proszku (czarny, zielony i pomarańczowy)
  • foremka o wzorze dyni

Przygotowanie

Krok 1

W misce utrzyj mąkę, masło i cukier puder, aż do powstania jednolitej masy. W trakcie dodaj żółtka. Na koniec dodaj kakao i przyprawę. Wyrabiaj na elastyczne ciasto. Uformuj ciasto w kulę i owiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 2h.



Krok 2

Po upływie 2h wyjmij ciasto i zacznij je wałkować na ok. 1,5 cm grubości. Posyp mąką i wytnij foremką kształt dyni.



Krok 3

Nastaw piekarnik na 200°C. Tak wycięte dynie, przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10 min.



Krok 4

W tym czasie przygotuj lukier. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier puder i utrzyj, aż do powstania błyszczącego lukru. Następnie wlej barwnik i wymieszaj. Po wystudzeniu ciastek, udekoruj je. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.