Impreza w stylu Halloween to świetna atrakcja, szczególnie dla dzieci. Polecamy na tę okazję przygotować dla nich ciasteczka o kształcie dyni. To proste!
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
W misce utrzyj mąkę, masło i cukier puder, aż do powstania jednolitej masy. W trakcie dodaj żółtka. Na koniec dodaj kakao i przyprawę. Wyrabiaj na elastyczne ciasto. Uformuj ciasto w kulę i owiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 2h.
Po upływie 2h wyjmij ciasto i zacznij je wałkować na ok. 1,5 cm grubości. Posyp mąką i wytnij foremką kształt dyni.
Nastaw piekarnik na 200°C. Tak wycięte dynie, przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10 min.
W tym czasie przygotuj lukier. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier puder i utrzyj, aż do powstania błyszczącego lukru. Następnie wlej barwnik i wymieszaj. Po wystudzeniu ciastek, udekoruj je. Smacznego!
Dodaj komentarz