Zapiekanki z passatą pomidorową

Zapiekanka będzie świetnie komponować się z naszymi Dipami śmietanowymi typu crème fraiche Mlekpol.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 półbagietki
  • 250 g tartego sera mozzarella Mlekpol
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie pieczarek
  • 1 passata pomidorowa
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • szczypiorek

Do podania:

  • 1 dip śmietanowy typu crème fraiche Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę na małym ogniu. Pod koniec dodaj czosnek. Pamiętaj, żeby go nie spalić. Smaż do momentu, aż zapach czosnku rozniesie się po całej kuchni. Umyte i pokrojone pieczarki wrzuć na patelnię i duś pod przykrywką 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem.



Krok 2

Przekrój wzdłuż bagietki i ułóż je na blaszce do pieczenia. Posmaruj je passatą pomidorową i posyp oregano. Połóż pieczarki, posyp tartą mozzarellą, a następnie ułóż pomidorki koktajlowe. Nagrzej piekarnik do 180°C i zapiecz bagietki, aż do momentu roztopienia się sera. Całość posyp szczypiorkiem. Podawaj z ulubionym dipem śmietanowym.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.