Hummus dyniowy

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg dyni
  • 800g cieciorki
  • 100g tahini
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku (starty)
  • sól

Przygotowanie

Przygotowanie:

Dynię piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 °C. Po ostygnięciu wyciągnąć miąższ łyżką. Do dyni dodać cieciorkę i oliwę, a następnie zmiksować. Dodać tahini, sok z cytryny i przyprawy. Miksować aż do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dolewać wodę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.