Risotto z pieczarkami to proste danie, które przyrządzisz w kilkanaście minut! Dodatek świeżej pietruszki i startego parmezanu idealnie skomponuje się z pozostałymi składnikami.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Seler
Ze śmietanką
Rzepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler myjemy i kroimy drobno w kosteczkę.
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy seler oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. W połowie gotowania dodajemy startą rzepę.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej 30% i łyżkę masła. Całość ostrożnie mieszamy.
Gotowe risotto posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Podajemy z gałązkami rozmarynu.
Dodaj komentarz