Risotto z rzepą i selerem

Risotto z pieczarkami to proste danie, które przyrządzisz w kilkanaście minut! Dodatek świeżej pietruszki i startego parmezanu idealnie skomponuje się z pozostałymi składnikami.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Seler

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 1 seler (większy)
  • ¼ rzepy (średniej wielkości)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Rzepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler myjemy i kroimy drobno w kosteczkę.



Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy seler oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. W połowie gotowania dodajemy startą rzepę.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej 30% i łyżkę masła. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Smacznego!



Wskazówki

Podajemy z gałązkami rozmarynu.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.