Hummus brokułowy, czyli pasta z ciecierzycy z brokułem i orzeszkami piniowymi

Ciecierzyca, nazywana też cieciorką lub grochem włoskim, jest bogatym źródłem białka, błonnika i soli mineralnych, przez co stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa w diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej. Ale hummus, to przede wszystkim dobry pomysł na szybkie śniadanie, kolację czy ciekawą przekąskę dla niespodziewanych gości. Hummus brokułowi piniowy, dzięki dodanemu brokułowi powinien mieć ciekawy zielony kolor a dzięki orzeszkom piniowym orzeźwiający żywiczny smak.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • nieduży brokuł
  • 2 puszki ugotowanej ciecierzycy
  • sok z 1 cytryny
  • ząbek czosnku
  • ¼ szklanki orzeszków piniowych
  • 2-4 łyżki oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • lodowata woda
  • oliwa do polania

Przygotowanie

Krok 1

Brokuł podzielić na różyczki i zanurzyć we wrzątku na 3-5 minut.



Krok 2

Czosnek przecisnąć przez praskę. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.



Krok 3

Ugotowaną ciecierzycę, brokuły, oliwę, orzeszki piniowe, czosnek i sok z cytryny dokładnie zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dolewamy do niej lodowatą wodę, wówczas hummus będzie kremowy i puszysty.



Krok 4

Na koniec doprawiamy pastę solą. Humus dzięki dodanemu brokułowi powinien mieć ciekawy zielony kolor, a dzięki orzeszkom piniowym orzeźwiający żywiczny smak.



Krok 5

Gotowy hummus przekładamy do płytkiej miseczki, dekorujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i oliwą z oliwek.



Wskazówki

Podajemy ze słonymi krakersami lub świeżym pieczywem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.