Pieczone podudzia z czosnkowym posmakiem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 kg podudzia z kurczaka
  • - ½ szklanki oliwy z oliwek
  • - sok z 1 cytryny
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 10 ząbków czosnku
  • - 3 łyżki ziół prowansalskich
  • - 2 szklanki białego wina
  • - 3 łyżki sosu sojowego
  • - 3 plasterki cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z oliwą z oliwek, solą, sokiem z cytryny, ziołami i sosem sojowym. Podudzia nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Kurczaka obsmażamy na patelni, aż się zarumieni, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Krok 3

Dolewamy wino, dodajemy plasterki cytryny i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.