Indyk w sosie kurkowym

Przepyszny, aksamitny sos kurkowy, jest jakby stworzony do piersi z indyka. Razem tworzą niesamowitą całość, której po prostu nie da się oprzeć!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 300 g kurek
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 szklanki śmietanki Łaciatej 30%,
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na połowie masła na złoto.



Krok 2

Kurki oczyszczamy. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Dodajemy do indyka i razem chwilę podsmażamy. Dodajemy pozostałą część masła i jeszcze chwilę dusimy.



Krok 3

Dodajemy śmietankę Łaciatą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu, aż kurki zmiękną.



Krok 4

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Surowego, przyprawionego indyka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.